Pentru ca majoritatea oamenilor prezinta un anumit nivel de deviere a coloanei, scolioza nu este evidenta pana in momentul in care aceasta devine o problema. Aceasta afectiune a coloanei apare frecvent in copilarie insa, daca nu este tratata la momentul potrivit, scolioza genereaza dureri puternice de spate si, daca se agraveaza, pacientii pot prezenta dificultati la respiratie.

Ce este scolioza

Scolioza este o deformare permanenta a coloanei vertebrale, legata de o torsiune a vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei planuri ale spatiului (sus-jos, dreapta-stanga, fata-spate). Apare mai ales in copilarie si adolescenta, dar poate aparea si la varsta adulta. Aceasta conditie este uneori consecinta unei alte maladii sau malformatii.

Aceasta deviere a coloanei vertebrale este legata de o rotatie a vertebrelor una fata de cealalta. In cazul acestei afectiuni, coloana vertebrala prezinta o rasucire. Curburile sale naturale, inainte si inapoi, sunt modificate. Scolioza este o boala frecventa in Romania, de fapt, tara noastra fiind pe locul 1 in randul tarilor europene, din acest punct de vedere.

===Semnele si simptomele scoliozei

Aceasta afectiune este observat la copii incepand cu varsta de opt ani. Scolioza, cu cat apare mai devreme, cu atat potentialul de agravare este mai mare.

Deformarea coloanei vertebrale este vizibila clinic din stadii incipiente si medii, dar nu aspectul estetic este cel care impune instituirea masurilor de corectare, ci evolutia deformarii si, mai ales, consecintele acestor modificari de statica vertebrala care in stadiile avansate se traduc prin:

  • modificarea formei si reducerea volumului cutiei toracice, cu instalarea sindromului de insuficienta toracica;
  • Schimbarea dispunerii si raporturilor anatomice intre organele interne toracice si abdominale;
  • Cele mai comune simptome pe care parintii le pot observa la copii sunt;
  • curbura coloanei in plan lateral, avand uneori o forma de S sau de C;
  • diferenta sesizabila intre inaltimea umerilor, a omoplatilor sau a soldurilor;
  • vertebrele sunt mai proeminente pe o parte a corpului;
  • postura deficitara;
  • asimetria umerilor si a bazinului – unul dintre omoplati iese mai mult in evidenta;
  • bratele au lungimi diferite in pozitie dreapta;
  • aparitia problemelor de respiratie;
  • dureri de spate;
  • slabiciune musculara;
  • oboseala;
  • probleme cardiace;

Cauzele scoliozei

Scolioza este o afectiune care determina curbarea coloanei vertebrale laterale. Poate afecta orice parte a acesteia, dar cele mai frecvente regiuni sunt zona toracica (scolioza toracica) si partea inferioara a spatelui (scolioza lombara). In cele mai multe cazuri, motivele de schimbare a formei nu sunt cunoscute, dar in altele paralizia cerebrala, distrofia musculara si spina bifida sunt factori in dezvoltarea scoliozelor.

Scolioza idiopatica

Este forma cea mai frecventa (65%); apare in special la fete (80%), in perioada preadolescentei, si se asociaza cu puseul prepubertar de crestere.

Scolioza congenitala

Reprezinta 15% din cazuri. Apare din cauza unui defect in formarea embrionului intre saptamanile 3-6, ducand la anomalii de formare, de segmentatie sau mixte. Se observa cel mai frecvent la nastere si are un tratament particularizat in functie de tipul malformatiei.

Scolioze neuro-musculare

Apar in boli ca paralizia cerebrala, amiotrofia spinala infantila, boala Charcot-Marie-Tooth, boala Duchenne, etc. Tratamentul acestor cazuri reprezinta o adevarata provocare pentru chirurg si anestezist.

Scolioze sindromice

Apar in sindromul Marfan, osteogeneza imperfecta, Ehlers-Danlos, etc. Si aceste cazuri sunt dificil de tratat.

Factorii de risc ai scoliozei

Scolioza este problema numarul unu care afecteaza copiii de varsta scolara. Rapoartele arata ca aproximativ 80% dintre pacientii cu scolioza primesc diagnostice idiopatice, ceea ce inseamna ca nu exista o cauza definitiva sau de vindecare pentru starea lor.

Cauzele exacte inca nu sunt cunoscute, dar factorii de risc care contribuie includ:
Defecte congenitale (scolioza congenitala, ceea ce inseamna ca scolioza are o origine ereditara).
Leziuni ale maduvei spinarii si probleme cu functiile musculare si nervoase, cum ar fi distrofia musculara.

Simptomele scoliozei

Cele mai vizibile semne de scolioza pot fi, de obicei, observate datorita pozitiei pacientului. Pe masura ce coloana vertebrala creste, aceasta impinge umerii si soldurile din aliniere. Schimbarile pot fi subtile, lipsa de simetrie a posturii apare adesea inainte de momentul in care curba spinala devine vizibila.

In cele mai multe cazuri, scolioza nu limiteaza miscarea sau nu provoaca dureri de spate consistente pana cand curbele nu devin severe.

Cu toate acestea, durerile inexplicabile de spate pot fi un simptom al scoliozelor – mai ales daca persista, pe masura ce curbura coloanei vertebrale pune presiune asupra nervilor si, uneori, asupra intregii maduvi a spinarii.

Acest lucru poate provoca dureri mai usoare de spate, precum si slabiciune, amorteala sau durere la nivelul extremitatilor inferioare.

Tratament scolioza

Majoritatea adolescentilor care au un tip de scolioza ce nu are o cauza clara, sunt monitorizati la intervale regulate (la fiecare 6 luni).

Corsetul. Corsetul reprezinta tratamentul standard pentru adolescentii care au o curbura spinala intre 25 si 40 de grade. Scopul este de rigidizare si de corectare temporara.

Interventia chirurgicala. Cei care au curba coloanei intre 40 si 50 de grade trebuie sa ia in considerare interventia chirurgicala. Scopul medicului este de a se asigura ca acea curbura nu se va agrava.

Cu toate acestea, operatia nu indreapta in totalitate coloana. In timpul procedurii, se utilizeaza implanturi metalice pentru a corecta curbura si pentru a mentine o pozitie corecta pana cand este plasata o grefa osoasa. Operatia pentru scolioza implica unirea vertebrelor, proces numit fuziune spinala.

Multe studii au aratat ca stimularea electrica si programele de exercitii fizice nu pot preveni progresia scoliozei. Cu toate acestea, persoanele afectate de aceasta boala trebuie sa ramana activi.

5 thoughts on “Tot ce trebuie sa stii despre scolioza

  1. Am apreciat modul in care autorul a prezentat avantajele si dezavantajele diferitelor platforme de publicitate online. Acest aspect este crucial pentru a lua decizii informate in ceea ce priveste investitia in publicitate digitala.

  2. Cred ca este important sa fim mereu la curent cu ultimele tendinte in domeniul publicitatii online, iar acest articol ne ofera o perspectiva clara asupra celor mai eficiente metode de promovare a unui produs sau serviciu.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre strategiile de publicitate online. Mi-a placut in mod special partea despre optimizarea campaniilor pentru a obtine rezultate mai bune.

  4. Am apreciat modul in care autorul a explicat diferenta dintre publicitatea online si cea traditionala, subliniind avantajele si dezavantajele fiecareia. Este clar ca mediul digital ofera oportunitati unice pentru targetarea precisa a audientei si masurarea eficacitatii campaniilor. Acest articol m-a convins sa fiu mai atent la strategia mea de advertising online.

  5. Articolul este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre publicitatea online. Este important sa fie luati in considerare toti factorii care influenteaza eficacitatea unei campanii de advertising si sa se faca alegeri strategice pentru a obtine rezultate optime. Recomand acest articol tuturor celor interesati de promovarea online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *